Janusz Kurtyka, 27 X 2011

Wspomnieliśmy Wyklętych spektaklem …

18-03-2019 Wydarzenia w Bibliotece im. Janusza Kurtyki

W środę 27 lutego 2019 r. o godz. 20:00 w Bibliotece im. Janusza Kurtyki w gmachu dawnego aresztu śledczego Warszawa-Mokotów przy ul. Rakowieckiej 37 odbył się przygotowany przez grupę "Twierdza...

"Na dnie popiołu gwiaździsty dyjame…

07-02-2019 Wydarzenia w Bibliotece im. Janusza Kurtyki

W środę 27 lutego 2019 r. o godz. 20:00 w Bibliotece im. Janusza Kurtyki w gmachu dawnego aresztu śledczego Warszawa-Mokotów przy ul. Rakowieckiej 37 odbędzie się przygotowany przez grupę "Twierdza...

Spotkanie Wigilijne Fundacji im. Janusza…

09-12-2018 Wydarzenia w Bibliotece im. Janusza Kurtyki

W dniu 15 grudnia o godz. 16.00 w siedzibie Fundacji im. Janusza Kurtyki przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie odbędzie się Spotkanie Wigilijne dla członków, przyjaciół i sympatyków Fundacji im...

Przy Bibliotece im. Janusza Kurtyki i siedzibie Fundacji realizowany jest jeden z jej kluczowych projektów: "Klaster Pozarządowy dla Rzeczypospolitej- na styku nauki, kultury i edukacji obywatelskiej. Nowe miejsce debaty o Polsce".

Celem głównym projektu jest stworzenie miejsca dyskusji i edukacji obywatelskiej, łączącego aspekty nauki, kultury i twórczej płaszczyzny dla działań organizacji pozarządowych, wchodzących w skład tytułowego Klastra, a więc Fundacji im. Janusza Kurtyki oraz nieformalnych partnerów zadania: Fundacji dla Rzeczypospolitej i Stowarzyszenia Studenci dla Rzeczypospolitej . Projekt zakłada tworzenie i animowanie przestrzeni:

• konferencyjnej,

w której odbywają się spotkania, wykłady, konferencje i inne wydarzenia;

• kulturalnej,

poprzez utworzenie Biblioteki im. Janusza Kurtyki i umiejscowienie jej w kontekście powstającego Muzeum Żołnierzy Wyklętych;

• naukowej,

poprzez stworzenie I etapu placówki naukowo-dydaktycznej, działającej przy Bibliotece;

• pozarządowej,

poprzez zapewnienia miejsca rozwoju i synergii dla organizacji Klastra.

Kluczowe w przedstawionej powyżej koncepcji jest połączenie tych aspektów w sposób, pozwalający na uzyskanie efektu synergii.

Biblioteka im. Janusza Kurtyki

Biblioteka stworzona została na podstawie wyjątkowego księgozbioru prof. Janusza Kurtyki, obejmującego książki z zakresu historii średniowiecza i XX.w, zawierającego ponadto pozycje kulturoznawcze, religioznawcze, skany źródeł dotyczących Kresów, archiwalne egzemplarze prasy z lat 80. czy pozycje dotyczące historii regionalnej. Uzupełniana o najnowsze tytuły z zakresu historii średniowiecza i historii najnowszej, stanowi kompletną propozycję, wyczerpującą potrzeby badaczy i amatorów mediewistyki i historii najnowszej, odpowiadając tym samym na brak takiego miejsca w całej Polsce. Stanowi to także odpowiedź na potrzebę animacji studiów nad polską historią najnowszą. Poprzez fizyczne usytuowanie w ramach Muzeum Żołnierzy Wyklętych, biblioteka otwarta została na zwiedzających, zapraszając w swoje progi osoby, pragnące pogłębić tematykę poznaną podczas zwiedzania ekspozycji. Biblioteka przyjęła wyjątkową formułę miejsca otwartego, łączącego klasyczną przestrzeń biblioteczną z salę audiowizualną i czytelnią, organizowaną w formie przestrzeni kawiarnianej. Formuła ta ma otworzyć Klaster na szersze grono osób, zachęcając je do pracy i spędzania wolnego czasu.

Wydarzenia

Miejsce ożywiane jest seriami spotkań, wykładów, konferencji i innych wydarzeń o charakterze edukacyjnym, których celem jest poszerzenie wiedzy, dotyczącej zarówno aspektów współczesnych życia publicznego w jego wymiarze gospodarczym, kulturalnym i politycznym jak i wątków związanych z pamięcią zbiorową i przeszłością, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeby opracowania metod prezentacji polskiej interpretacji historii na zachodzie. Spotkania mają na celu zarówno edukację jak i zachętę do angażowania się w życie publiczne. Są jednocześnie szansą na wciągnięcie szerszej publiczności w działalność Klastra, wspierając jego pozostałe elementy.

W chwili obecnej Fundacja proponuje wydarzenia w trzech cyklach tematycznych oraz wydarzenia rodzące się spontanicznie, z potrzeby podjęcia konkretnego, ważnego tematu. Proponowanie cykle tematyczne to:

• Historia, prawda, teraźniejszość. Jak prowadzić stosunki międzynarodowe w kontekście przeszłości?

Organizowana przez Fundację im. Janusza Kurtyki seria debat, mających na celu zidentyfikowanie i zdiagnozowanie węzłowych zagadnień, związanych ze stosunkami międzynarodowymi w kontekście różnie interpretowanej przeszłości oraz opracowanie konkretnych recept w tym zakresie. Debaty podejmują problematykę stosunków polsko-żydowskich, polsko-ukraińskich, polsko-rosyjskich i polsko-niemieckich.

• #KulturawBiJK

#KulturawBiJK to cykl wydarzeń,, których wspólnym mianownikiem jest tematyka, związana z kulturą. Znajdą się wśród nich koncerty, spektakle, wieczory autorskie i dyskusje o artystach i utworach.

• Dookoła świata polityki - cykl debat o politycznych antypodach

W cyklu dyskusji z udziałem ekspertów organizatorzy, Fundacja dla Rzeczypospolitej, chcą zwrócić uwagę na problemy społeczno-polityczne dalekich państw i regionów, które równoprawnie uczestniczą w debacie nad globalnymi problemami i inicjatywami. Pomimo różnych uwarunkowań historycznych i kulturowych, wiedza o ich doświadczeniach może być również wartościowa dla polskiego społeczeństwa, dając szerszą perspektywę na sprawy krajowe i zaangażowanie obywatelskie.

Placówka naukowo-dydaktyczna

W odpowiedzi na potrzebę promocji polskiej nauki poza granicami kraju i przygotowania metod i kompetencji do obrony polskiego imienia, Biblioteka stanowić będzie zaplecze dla powstania placówki naukowo-dydaktycznej.

Wsparcie organizacji Klastra

Dodatkowo, na zapleczu Klastra funkcjonują animujące go organizacje. Zadanie stanowi więc jednocześnie odpowiedź na potrzebę wzmocnienia ich poprzez zapewnienie miejsce funkcjonowania ciał statutowych, spotkań i wymiany doświadczenia.

Projekt został dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

f

tel: +48 667 374 761