Janusz Kurtyka, 27 X 2011

Już po raz piąty na początku marca w dziesiątkach polskich miast wyrosną “Namioty Wyklętych”. Obozowiska przybliżą historię podziemia antykomunistycznego m.in. poprzez prelekcje, spotkania z kombatantami, wystawy czy gry dla dzieci. Ogólnopolska akcja stowarzyszenia “Studenci dla Rzeczypospolitej” wpisuje się w obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych.

Do tegorocznej edycji akcji po raz drugi włączają się gminy i powiaty z całej Polski. Łącznie Namioty staną w sześciu miastach akademickich (Warszawa, Kraków, Poznań, Łódź, Toruń, Opole) oraz w trzynastu mniejszych miejscowościach (Jasło, Wierzchosławice, Ośno, Biała Podlaska, Żyrardów, Olkusz, Radzyń Podlaski, Grajewo, Karlino,  Brody, Borów, Brzeszcze, Reda, Kcynia, Łomża, Szerzyny i Dobre Miasto) [SPRAWDŹ PROGRAM W MIASTACH]. W zależności od lokalizacji wydarzenie będzie miało miejsce między 1 a 10 marca 2018 r.

Wzorowane na wojskowych zgrupowaniach Namioty, usytuowane w centrum miast, będą przybliżać sylwetki i realia życia Żołnierzy Wyklętych. Elementami, które składają się na przebieg akcji są pokazy grup rekonstrukcyjnych, spotkania z kombatantami i historykami, projekcje filmów dokumentalnych i wystawy biogramów Wyklętych. W programie nie brakuje też gier i zabaw edukacyjnych dla dzieci czy koncertów pieśni patriotycznych.

- Głównym celem corocznej akcji jest popularyzacja wiedzy historycznej wśród lokalnych społeczności i ich integracja - mówi Maciej Skotnicki, prezes stowarzyszenia - To również okazja do zacieśnienia więzi międzypokoleniowych. Każde miasto zwraca szczególną uwagę na historię lokalnych bohaterów walczących z komunistycznym okupantem. Wykorzystujemy różnorodne formy, za pomocą których powszechnie znane fakty historyczne stają się atrakcyjne dla młodego pokolenia.

Akcja została objęta Patronatem Honorowym Prezydenta RP Andrzeja Dudy – Żołnierzom Wyklętym. Patronat medialny nad wydarzeniem pełnią tygodnik “Do Rzeczy”, “Sieci” oraz portal “DlaStudenta.pl”.

>> Dołącz do wydarzenia na Facebooku, aby być na bieżąco

>> Sprawdź tutaj kiedy staną Namioty w Twoim mieście