Janusz Kurtyka, 27 X 2011

Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w Zimowym Rajdzie Śladami mjr Kurasia "Ognia", który odbędzie się w dniach 10-11 marca 2018 roku w Gorcach. Rajd ten stanowi część II Edycji projektu "Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych".

Trasa zimowego rajdu przedstawia się następująco:
Kraków - Lubomierz-Rzeki - Jaworzynka - Gorc Troszacki - Kudłoń - Przełęcz Borek - Turbacz - Nocleg - Turbacz - Obidowiec - Stare Wierchy - Maciejowa - Rabka-Zdrój - Kraków
Miejsce zbiórki: Sobota 10 marca, godzina 8.30, Kraków ,ul. Poselska 3 - Miejsce byłego więzienia św. Michała rozbitego przez partyzantów "Ognia" w 1946 roku (obecnie Muzeum Archeologiczne) -
Powrót do Krakowa przewidywany w niedzielę na godzinę 16.00-17.00. Przeważająca część rajdu odbywa się w formie pieszej (transport autobusowy odbywa się na trasie Kraków - Lubomierz-Rzeki, oraz w drodze powrotnej  na trasie Rabka Zdrój - Kraków)

Podczas rajdu przewidywane są dodatkowe atrakcje. Na trasie rajdu planowany jest nocleg w schronisku PTTK na Turbaczu. Na terenie schroniska organizatorzy przewidują ognisko w stylu wieczornicy partyzanckiej przy patriotycznych śpiewach. Jeśli czas pozwoli, w planie są także krótkie prelekcje pogłębiające wiedzę o oddziałach partyzanckich z południowej Polski. Przewodnikiem historycznym podczas Rajdu będzie dr Dawid Golik - Pracownik krakowskiego Oddziału IPN.

Zgłoszenia przyjmowane są do 8 marca na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Każde zgłoszenie musi posiadać: Imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

Opłata rajdowa wynosi 100 zł i należy ją wpłacić po dokonaniu rejestracji na poniższy nr konta:
Nazwa banku: PKO BP SA Oddział 3 w Łodzi
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305
Uczestnikom zeszłorocznej edycji projektu przysługuje 20% rabatu
Dzieci do lat 14 - opłata rajdowa 60 zł

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 12 ROKU ŻYCIA. OSOBY W WIEKU 12-16 LAT MUSZĄ UCZESTNICZYĆ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM. OSOBY W WIEKU 16-18 LAT MUSZĄ POSIADAĆ ZGODĘ RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO DO UCZESTNICTWA W RAJDZIE

Rajd odbywa się pod Patronatem Honorowym Prezydenta Rzeczypospolitej Andrzeja Dudy w Stulecie Niepodległości

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych

Wspiera nas
Kopalnia Soli w Wieliczce

Patronaty medialne:
Historykon.pl