Janusz Kurtyka, 27 X 2011

W dniach 22-23 września 2018 roku Fundacja im. Janusza Kurtyki organizuje Jesienny Rajd Śladami mjr. Hieronima Dekutowskiego “Zapory”. Rajd ten stanowi część II Edycji projektu pod nazwą: Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych.

Wydarzenie odbędzie się na terenie Województwa Lubelskiego. Rajd będzie miał charakter autokarowo-pieszy. Pierwszego dnia uczestnicy marszem przejdą 25 kilometrową trasę po terenach, na których w latach 1939 - 1963 działały oddziały podziemia niepodległościowego w tym oddział "Zapory". Drugiego dnia rajdu uczestnicy odbędą historyczny spacer śladami podziemia po Lublinie oraz wezmą udział w uroczystej przysiędze żołnierzy 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej im. Hieronima Dekutowskiego "Zapory", która będzie punktem kończącym rajd. Rajd odbywa się w przededniu 100 rocznicy urodzin mjr. Hieronima Dekutowskiego "Zapory", wobec czego jest idealną okazją na uczczenie pamięci tego wielkiego Bohatera Polski Walczącej.

Trasa rajdu przedstawia się następująco:

Uwaga! Trasa piesza pomiędzy Urzędowem a Chodlem wynosi około 25 kilometrów.

Przewodnikiem podczas rajdu będzie Pan Michał Durakiewicz z Lubelskiego Oddziału IPN

Nocleg dla uczestników przewidziany jest w Hostelu w Lublinie

Zbiórka uczestników na Placu Zamkowym w Lublinie dnia 22 września (sobota) o godzinie 9.30
Koniec rajdu przewidziany w dniu 23 września (niedziela) na godzinę 16.00

Zgłoszenia do uczestnictwa w wydarzeniu przyjmowane są do 21 września 2018 roku pod adresem e -mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

UWAGA!!! LICZBA MIEJSC OGRANICZONA!

Każde zgłoszenie musi posiadać: Imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

Opłata rajdowa wynosi 100 zł i należy ją wpłacić po dokonaniu rejestracji na poniższy nr konta:
Nazwa banku: PKO BP SA Oddział 3 w Łodzi
nr konta: 46 1020 3378 0000 1702 0303 3305
Uczestnikom co najmniej trzech rajdów organizowanych przez Fundację przysługuje 20% rabatu
Dzieci do lat 14 - opłata rajdowa 60 zł

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 8 ROKU ŻYCIA. OSOBY W WIEKU 8-16 LAT MUSZĄ UCZESTNICZYĆ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM. OSOBY W WIEKU 16-18 LAT MUSZĄ POSIADAĆ ZGODĘ RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO DO UCZESTNICTWA W RAJDZIE

Rajd odbywa się pod Patronatem Narodowym Prezydenta Rzeczypospolitej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych

Partner Główny:
PKN Orlen

Wspierają nas:
Kopalnia Soli w Wieliczce