24 kwietnia w Sejm Rzeczypospolitej Polskiej miała odbyć się uroczystość wręczenia nagród laureatom konkursu plastycznego i literackiego dla uczniów szkół średnich „Polskie serce pękło – Katyń 1940”, zainicjowanego przez Marszałek Sejmu Elżbieta Witek - poseł na Sejm RP.

Konkurs skierowany był do młodzieży ze szkół średnich. Odbywał się w dwóch formach. Część plastyczna polegała na stworzeniu pocztówki z Katynia, zaś w części literackiej uczestnicy odpowiadali na pytanie: dlaczego musimy pamiętać o Katyniu?

Z powodu pandemii koronawirusa uroczystość w zaplanowanej formie nie mogła zostać zrealizowana. Wobec tego powstał specjalny film, w którym Marszałek Sejmu Pani Elżbieta Witak wraz ministrami polskiego rządu: Dariuszem Piontkowskmi Ministerstwo Edukacji Narodowej, Mariuszem Kamińskim Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji, Mariuszem Błaszczakiem Ministerstwo Obrony Narodowej oraz Jarosławem Szarkiem prezesem Instytut Pamięci Narodowej ogłosili wyniki tego konkursu.

Z przesłaniem do uczestników, laureatów i organizatorów konkursu zwrócił się również Prezydent RP Andrzej Duda, przewodniczący Komitetu Honorowego konkursu.

Miło nam poinformować, że Fundacja była partnerem tego przedsięwzięcia.

"Polskie serce pękło. Katyń 1940".

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: