W maju 2020 r., z okazji 80. rocznicy Zbrodni Katyńskiej, ukazała się monografia wieloautorska w języku angielskim pt. The Katyń Massacre. Current Research, pod redakcją Damiana Bębnowskiego i Filipa Musiała. Książka została wydana przez Wydawnictwo Instytutu Pamięci Narodowej oraz Fundację im. Janusza Kurtyki.

Inspiracją dla tego ambitnego projektu wydawniczego była międzynarodowa konferencja pt. Dotyk Katynia. Zbrodnia Katyńska w perspektywie międzynarodowej. Polityka,
tożsamość, narracje, zorganizowana w listopadzie 2017 r. w Pałacu Belwederskim w Warszawie we współpracy z Kancelarią Prezydenta RP, Andrzeja Dudy. Zwieńczyła ona I Edycję Konkursu o Nagrodę im. Janusza Kurtyki, której Laureatem został Prof. Tadeusz Wolsza.

Na książkę składają się teksty wybitnych znawców tematyki katyńskiej, m.in.: Ewy Kowalskiej, Krzysztofa Łagojdy, Wojciecha Materskiego, Borysa Sokołowa, Witolda Wasilewskiego czy Tadeusza Wolszy. Poszczególne rozdziały traktują o różnych aspektach okoliczności Zbrodni, jej międzynarodowym kontekście, studiach katyńskich, rosyjskiej historiografii i propagandzie, problematyce pamięci. Dodatkowymi atutami pracy są: interdyscyplinarność zawartych w niej perspektyw, studium przeglądowe poświęcone badaniom nad Katyniem do 2018 r. oraz obszerna bibliografia. W przekonaniu autorów, książka podsumowuje dotychczasowe analizy, wskazuje na luki badawcze oraz może pomóc naukowcom z Polski i zagranicy wyznaczać nowe postulaty w badaniach nad Katyniem.

Książka jest dostępna w formacie pdf.

Adres rejestrowy:

Adres do korespondencji: