Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w Zimowym Rajdzie Śladami Ks. Władysława Gurgacza, który odbędzie się w dniach 9-10 marca 2019 roku. Rajd stanowi część III Edycji projektu Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych.

Wydarzenie odbędzie się na terenie Małopolski w regionie Beskidu Sądeckiego. Rajd będzie miał charakter autokarowo-pieszy. Uczestnicy rozpoczną rajd od odwiedzenia grobu Księdza Władysława Gurgacza na krakowskim wojskowym cmentarzu rakowickim. Następnie trasą autokarową odwiedzać będą miejsca związane z patriotyczną działalnością Ks. Gurgacza. Kolejnym etapem będzie przejście szlakiem górskim, partyzanckimi ścieżkami w towarzystwie grupy rekonstrukcyjnej GRH Żandarmeria na Halę Łabowską, gdzie w schronisku będzie miał miejsce nocleg. Drugiego dnia rajdu uczestnicy odbędą dalszą część górskiego marszu . Po czym autokarem udadzą się do dwóch miejscowości związanych z Ks. Gurgaczem i partyzantami Polskiej Podziemnej Armii Niepodległościowej. Rajd Zakończy się w miejscu jego rozpoczęcia w Krakowie.

Trasa rajdu przedstawia się następująco:
Kraków - Sienna - Popardowa - Rytro - Żegiestów - Czarny Potok - Jaworzyna - Hala Łabowska - Hala Pisana -Ostra - Żeleźnikowa Wlk. - Nawojowa - Maciejowa - Kraków

Uwaga! Trasa piesza odbędzie się w górskim masywie Hali Łabowskiej.

Przewodnikiem podczas rajdu będzie Kamil Olesiński z GRH Żandarmeria

Nocleg dla uczestników przewidziany jest w schronisku PTTK na Hali Łabowskiej

Zbiórka uczestników przy Domu Turysty PTTK w Krakowie na skrzyżowaniu ul. Westerplatte i ul. Kopernika w dniu 9 marca (sobota) o godz. 8.30 rano
Koniec rajdu przewidziany w dniu 10 marca (niedziela) na godzinę 18.00

Zgłoszenia do uczestnictwa w wydarzeniu przyjmowane są do 7 marca 2019 roku pod adresem e -mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

UWAGA!!! LICZBA MIEJSC OGRANICZONA!

Każde zgłoszenie musi posiadać: Imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 8 ROKU ŻYCIA. OSOBY W WIEKU 8-16 LAT MUSZĄ UCZESTNICZYĆ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM. OSOBY W WIEKU 16-18 LAT MUSZĄ POSIADAĆ ZGODĘ RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO DO UCZESTNICTWA W RAJDZIE

Wydarzenie dostępne jest także na facebooku pod tym linkiem: https://bit.ly/2DK6LRu

Współorganizatorem projektu jest Urząd ds Kombatantów i Osób Represjonowanych

Partner Główny: