Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w Lubelski Rajdzie Śladami mjr. "Orlika", który odbędzie się w dniach 27-28 lipca 2019 roku. Rajd stanowi część III Edycji projektu Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych.

Wydarzenie odbędzie się w regionie Lubelszczyzny w okolicach Puław, Dęblina i Kazimierza Dolnego. Rajd poświęcony jest postaci mjr. Mariana Bernaciaka "Orlika" - jednego z najsłynniejszych dowódców partyzanckich w regionie. Podczas Rajdu wraz z uczestnikami będziemy poznawać historie "Orlika" i Jego niezłomnych żołnierzy. Odwiedzimy historyczne miejsca związane z Ich walką". Jednym z elementów Rajdu będzie ponad 20 kilometrowy przemarsz leśnymi szlakami, który pozwoli poczuć namiastkę tamtych czasów. Na trasie rajdu będą także spotkania ze świadkami historii oraz kombatantami.

Szczegółowa trasa rajdu wygląda następująco:

Dzień 1  (trasa piesza 25 km):   Dojazd z Warszawy do Kazimierza Dolnego (baza noclegowa: Schronisko „Pod Wianuszkami”, ul. Puławska 80) – Wąwóz Korzeniowy Dół – Bochotnica – Zbędowice – Las Stocki – Skowieszyn – Puławy – Puławy (parking przy cmentarzu na ul. Piaskowej) – powrót autokarem do Kazimierza (opcjonalnie postój przy parku pałacowym i cmentarzu Witomińskim)

Dzień 2 (trasa autokarowa)Kazimierz Dolny – Puławy – Zwoleń – Bąkowiec – Dęblin – Piotrówek – Ryki – Zalesie – Czernic – Baranów n. Wieprzem – Końskowola – Wąwolnica – Kazimierz Dolny – Puławy - Warszawa

Nocleg: Schronisko „Pod Wianuszkami”, ul. Puławska 80, Kazimierz Dolny

Zbiórka uczestników o godz. 10.30 w miejscu noclegu: Schronisku "Pod Wianuszkami" w Kazimierzu Dolnym   07.45 - 08.00 przy Dw. Centralnym w Warszawie (przystanek autobusowy na Al. Jana Pawła II w stronę Żoliborza)

Przewodnikiem historycznym podczas Rajdu będzie Michał Durakiewicz - historyk, pracownik Lubelskiego Oddziału IPN

Zgłoszenia do uczestnictwa w wydarzeniu przyjmowane są do 20 lipca 2019 roku pod adresem e -mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

UWAGA!!! LICZBA MIEJSC OGRANICZONA!

Każde zgłoszenie musi posiadać: Imię i nazwisko, tel. kontaktowy, datę urodzenia, zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

UWAGA! UCZESTNIKAMI RAJDU MOGĄ BYĆ WYŁĄCZNIE OSOBY POWYŻEJ 8 ROKU ŻYCIA. OSOBY W WIEKU 8-16 LAT MUSZĄ UCZESTNICZYĆ W RAJDZIE ZE SWOIM OPIEKUNEM PRAWNYM. OSOBY W WIEKU 16-18 LAT MUSZĄ POSIADAĆ ZGODĘ RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO DO UCZESTNICTWA W RAJDZIE

Wydarzenie obywa się pod Patronatem Narodowym Prezydenta RP Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości

Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości oraz odbudowy polskiej państwowości

Patronat Honorowy:

Kwartalnik Wyklęci
Polska Zbrojna
Polska Zbrojna Historia

Regulamin Lubelskiego Rajdu Śladami "Orlika"
Oświadczenie rodzica/opiekuna

tel: +48 667 374 761