Fundacja im. Janusza Kurtyki zaprasza do udziału w kolejnej już III Edycji projektu "Rajd Śladami Żołnierzy Wyklętych". Na projekt składa się organizacja pięciu Rajdów w Polsce, śladami działających w okresie okupacji sowieckiej oddziałów podziemia niepodległościowego.

W tym roku odbędą się poniższe Rajdy:

1. Zimowy Rajd śladami Ks. Władysława Gurgacza
w terminie 9-10 marca 2019 roku.
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

2Mazowiecki Rajd Śladami st. sierż. Mieczysława Dziemieszkiewicza "Roja" w terminie 1-2 czerwca 2019 roku.
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

3Lubelski Rajd Śladami mjr. Mariana Bernaciaka "Orlika " w terminie 27-28 lipca 2019 roku.
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

4. Pomorski Rajd Śladami mjr Zygmunta Szendzielarza "Łupaszki" w terminie 21-22 września 2019 roku. Nowy termin zostanie podany wkrótce.
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

5. Świętokrzyski Rajd Śladami gen. Antoniego Hedy "Szarego" w terminie 16-17 listopada 2019 roku
Więcej informacji o powyższym wydarzeniu tutaj

*terminy rajdów mogą ulec zmianie

Celem projektu jest zapoznanie uczestników z historią oddziałów Żołnierzy Wyklętych działających w różnych regionach Polski.

Chętnych do współpracy podczas organizacji kolejnych rajdów zapraszamy do kontaktu po przez e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Informacje o zgłoszeniach na poszczególne Rajdy będą ogłaszane z odpowiednim wyprzedzeniem.

Standardowa opłata rajdowa wynosi 150 zł/rajd

Dla stałych uczestników (co najmniej 3 rajdów) opłata rajdowa wynosi 120 zł/rajd

Dzieci do lat 15 - opłata rajdowa 70 zł/rajd

Inicjatywa objęta jest Patronatem Narodowym Prezydenta RP Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości

Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości oraz odbudowy polskiej państwowości

Patronat Honorowy:

Polska Zbrojna
Polska Zbrojna Historia
Historia.org.pl

Janusz Marek Kurtyka – born in August 13, 1960 in Cracow, died on April 10, 2010 in Smolensk - Polish historian, mediator,  PhD of the humanities. In the years 2005 - 2010 President of the Institute of National Remembrance.

Janusz Kurtyka was one of the first researchers who  scientifically took up the subject of the Cursed Soldiers, the author of the History Papers of the WiN - a scientific journal, which before the founding of the Institute of National Remembrance  had been one of the key platforms for transferring knowledge about the post-war, anti-Communist underground in the Polish People’s Republic

At the time of its presidency, National Rememberance Institute made a strategic breakthrough in the  narration about Polish modern history or the systematic research of the communist  intelligence in opposition circles and the history of the anti-communist underground. After his death, the civic initiatives flourished as part of the celebration of the National Day of Remembrance of Cursed Soldiers on March 1. The initiators of its establishment had been the President of Poland Lech Kaczyński and the President of IPN Janusz Kurtyka.

Award winner of: Cross of the Great Order of the Rebirth of Poland, Commander Cross with the Star of the Order of the Rebirth of Poland, Cross of Freedom and Solidarity, Order of Merit for Ukraine III class. Winner of the National Custody Award and numerous scientific awards.

Register address                     Contact address

tel: +48 667 374 761